Linux @ M$pc


 * * * De linuxsite voor de windowsgebruiker * * *Opgelet: vanaf 16 maart 2017 verhuist deze site definitief naar http://home.scarlet.be/psdn0737
Ik hoop dan ook eindelijk eens de tijd te vinden om deze site bij te werken.


Waarom Manjaro mijn heilige graal is en deze site als dusdanig hopeloos gedateerd is
waarvoor mijn oprechte verontschuldigingen

Tegenwoordig is linux zo ge-evolueerd dat er geen slechte distro meer bestaat. Elke distro die in de top 10 van Distrowatch staat is in principe bruikbaar. Wel is het van belang met welke 'tak' men wil in zee gaan. Dit is van belang met oog op eventuele ondersteuning later, ook het aanbod van bijkomende software kan belangrijk zijn. Elke linuxtak ondersteunt een eigen manier van pakketbeheer. Dit is dan ook mijn enige punt van kritiek op linux: waarom toch zoveel verschillende mogelijkheden ? Ik heb lang gewerkt met op Ubuntu-gebaseerde takken van linux en ofschoon er nog een Kubuntu 14.04.03 LTS op mijn systeem staat, is Manjaro mijn dagelijkse distro gedurende meer dan 2 jaar. In mijn eerste besprekingen over Manjaro (in http://home.scarlet.be/psdn0737/reviews.html#Afbeeldingen274%7Cgraphic) van maart 2014, beweerde ik toen dat Manjaro wel eens heel belangrijk zou kunnen worden. Vandaag wordt mijn buikgevoel van toen bevestigd: Manjaro -op Arch gebaseerd- heeft aansluiting gemaakt met alle belangrijke distro's zoals Mint, Ubuntu, Debian, Fedora en openSuse ! Bovendien heeft het momenteel DE MEEST ACTUELE softwareversies in hun pakketaanbod, geen enkele doet beter ! Tel maar eens het aantal groene pakketversies van de softwarelijst op http://distrowatch.com/table.php?distribution=manjaro (scroll naar beneden) ! Manjaro is een 'rolling release' dit wil dus zeggen dat er niet halfjaarlijks een nieuwe versie gelanceerd wordt, maar dat alles naadloos ge-update wordt wanneer er een nieuwe versie is. Anderzijds is er niet echt veel revolutionairs meer te vinden in linuxland.
Alles went immers en een Windowsloos bestaan kan dus echt. :-) 
   Windows of linux ?

Heeft er iemand je, bij de aankoop van een nieuwe desktop of laptop, al eens gevraagd welk besturingssysteem je wenste ? Stel je voor dat elke wagen met dezelfde motor geleverd werd, of er in het restaurant op elk menu dezelfde gerechten stonden... Maar een computer koop je dus wel steeds met hetzelfde besturingssysteem: Windows 7 of 8.

Dit terwijl er prima alternatieven op de markt zijn, gratis !


Microsoft Office of LibreOffice ?
Iedereen gebruikt wel eens een kantoorpakket. Meestal wordt er dan automatisch naar MS Office gegrepen. Een reflex dat netjes opgedrongen wordt van jongsaf op de schoolbanken.
Zijn er dan alternatieven ? De enige concurrent met een beetje toekomst, is helemaal gratis en heet Libreoffice.

Is openbron software slechter ?

Het gebruik en verspreiding van open source software is een filosofie en geen ideologie. Het gaat is hier niet zozeer de bedoeling om het proces te voeren tussen twee opponenten: betalende software (broncode geheim) en open source software (vrije broncode) 

Het gaat hem zelfs niet over de 'rivaliteit' die er tussen de twee zou heersen. Als we het over rivaliteit hebben, heerst er meer rivaliteit tussen open source aanhangers onderling dan tussen vrije en niet vrije software (windows vs linux, libreoffice.org vs msoffice ...) Trouwens,  vandaag is men op elke hoek van de straat verbonden met het internet.  Welk ook het besturingssysteem is van de smartphone (Windows, Android...) ook hier is er een wildgroei van gratis en betalende "apps"Op de toonaangevende website van Distrowatch kunnen we de populariteit van wel 100 linux distro's volgen. Wat is de drijfveer van Trisquel op nr 100 om het op te nemen tegen Mint die enige tijd terug Ubuntu van de troon stootte  ?

En hoe komt het dat SUSE, die een hele tijd lang niet weg te branden was uit de top 5, nu afgezakt is naar een 98ste plaats ? Misschien omdat ze betalend werd ? Dan doet de afgeleide versie ervan onder de naam openSUSE het met openbroncode opmerkelijk beter met een 6de plaats !
Een soortgelijk verhaal bij het betalende Mandriva Linux, het vroegere Mandrake linux (1998) De jongste versie ervan (in alfa stadium) dateert van juni 2012 ! Bij de openbronversie met de naam 'openMandriva' staat de alfaversie van 2014 al in de steigers.  Dit alles maar om aan te geven dat overstappen naar een commerciĆ«le versie niet altijd de heilzame oplossing is.   


Stel, hetgeen zeer onwaarschijnlijk is, dat Microsoft morgen failliet gaat !
Zou er dan meer samenwerking zijn tussen openbron software ontwikkelaars ? Ik denk het niet, want zoals alles en iedereen zijn zij ook onderworpen aan de competitiegeest die er heerst onderling.

Meer nog, alleen competitie is hun drijfveer om verder te bestaan. Niet de overtuiging om gratis software te maken.
Allemaal ontwikkelen ze programma's met de bedoeling hun plaats te vrijwaren in de hoop om dan later, wanneer de omstandigheden het toelaten, de gebruiker te overhalen hun software te gebruiken.

Met de opkomst van als maar meer draagbare toestellen, ruiken veel softwaremakers ook hier hun kans. Er wordt ons letterlijk met  allerlei gratis apps om de oren geslagen.


Applicaties veranderen en verbeteren constant, maar de basisconcepten om een computer te beheren en te gebruiken blijven al jaren onveranderd. Bestanden die met MS Office 2003 aangemaakt werden, blijken niet meer compatibel te zijn met versie 2013. De kennis van Windows 7&8 die de studenten verworven hebben tijdens hun studies, blijkt plots nutteloos wanneer een toekomstige werkgever OS X gebruikt.


Wat beter is ...

Je leert de gebruiker de basisconcepten van een grafische omgeving aan. Bestandsbeheer, algemene instellingen aanleren en aanpassen, dit alles onafhankelijk van verplichte software. Het is immers beter om het algemeen gebruik van een teksverwerker, rekenblad of gebruikersinterface aan te leren dan het uit het hoofd leren van programma's die enkele jaren later toch hopeloos verouderd zijn.

Leer de gebruiker dus niet aan hoe en waar hij in een menu een bestand kan bewaren, maar leer hem de toetsen Ctrl-S aan. Of leer hem het verschil tussen 'opslaan' en 'opslaan als' Leer hem bijvoorbeeld aan dat de Ctrl-Z toetsencombinatie dient om de laatste wijzigingen in een document of tekening ongedaan te maken en wijs hem er op dat dit in elk programma bestaat ...

Veel Windowsgebruikers kennen niet het bestaan van de sneltoetsen Ctrl-X, Ctrl-C en Ctrl-V !

Wel, die hebben dezelfde uitwerking in linux !


Windows & linuxsoftware gratis !

Of je nu betalende software of openbron-software gebruikt, maakt iedereen voor zichzelf uit. Zowel bij betalende als bij vrije software zijn er alternatieven voor de bekendste pakketten.

Wij gebruiken bij voorkeur software die we gratis kunnen gebruiken, zowel in Windows als in Linux.


De gebruiker kan hier alleen maar wel bij varen ...
Hiernaast vind je een heldere presentatie over wat linux in feite is. In deze presentatie worden termen als live cd, distro, openbron code, GNU, desktop omgeving belicht. Er wordt ook vermelding gemaakt over de voor- en nadelen van linux en waarom linux dan wel misschien iets voor jou is.
Dit bestand (linux.odp van 6.8 MB) werd gemaakt in Libreoffice maar is natuurlijk ook te bekijken met MS Powerpoint of de viewer ervan.

En zoals het gebruikelijk is in de linuxwereld, mag je het vrij verspreiden aan iedereen die interesse heeft.
Het met geweld opdringen is strafbaar ! 

(Klik hier of op de afbeelding)


Alain Baudrez (aka wamukota) is mentor van de linuxmailgroep op seniorennet.be


Deze webpagina werd volledig samengesteld met Libreoffice, Kompozer en Gimp
Copyright Rudy Wallenus
Laatst bijgewerkt op: 14/02/14